Sıkça Sorulan Sorular

Binanın ısı yalıtımı yapılmayan diğer cepheleri ve çatı, duvar, döşeme, çıkma, cam ve doğrama gibi bileşenler ısı kaybına devam eder. Bu nedenle tüm cephe ve bileşenlerine ısı yalıtımı uygulanmalıdır. Tek cephe ısı yalıtım uygulamaları kesinlikle yeterli değildir.

Isı yalıtımı bina içindeki ortam sıcaklığının maksimum süre ile muhafaza edilmesi için uygulanır. Kışın ısınmak, yazın serinlemek için harcadığımız enerji ve yakıttan tasarruf sağlar. Konutun soğutulması, ısıtılmasından daha fazla enerji gerektirir. Bu yüzden sıcak iklimlerde de mutlaka ısı yalıtımı yapılmalıdır.

Isı yalıtımının ses yalıtımına katkısı vardır. Mineral kökenli ısı yalıtım levhaları (taşyünü, cam yünü, vb.) ile yapılan ısı yalıtım uygulamalarının ses yalıtımına katkısı daha fazladır.

İç cephe yalıtımı sadece inşaat halinde olan binalar için yapılabilir, sprey poliüretan pürüzlü bir yüzeye sahip olduğu için hem görsel açıdan hem uygulama esnasında cam, kapı, pencere vb. malzemelere vereceği deformasyondan dolayı ince işçiliği bitmiş inşaatlara uygulama yapılamaz.

Çünkü kolon, kiriş, perde duvar gibi bölgelerde oluşabilecek ısı köprüleri, binalarda ısı kaybına neden olur ve bu ısı köprüleri sadece dış cephe ısı yalıtımı ile tamamen kaplanabilir. Dış cephede uygulanan ısı yalıtımı sayesinde, ısı köprülerinin tamamı için ısı kaybı önlenmiş olur. Ayrıca dış cephe ısı yalıtımı sayesinde, binanın dış cephesi aşırı ısınma, aşırı soğuma, yağış ve don gibi olumsuz hava şartlarına maruz kalmaz, cepheden su emilimi dengelenir. Böylece uzun yıllar deformasyon (çatlama, kabarma vb.) oluşmaz.

Son zamanlarda çok fazla sorulan sorulardan bir taneside bohçalama nedir? Kısaca ifade etmek gerekirse bohçalama bina temelinin bir membran tabakası ile çepeçevre sarılıp su yalıtımı sağlanmasıdır. Bohçalama su yalıtımı; bina temeli ve bodrum perdelerini yeraltı suyunun zararlı etkilerine ve yeraltı suyu olmayan zeminlerdeki sülfat vb.etkilerine karşı korumak üzere yapılır. Temel bohçalaması yapılmış binaların ömrü çok daha uzun olur. Yapılan incelemelere göre depremlerde en çok temelleri zayıflayan binalar zarar görmüştür.

Isı yalıtımı, sıcaklık gradyeni içinden olan ısı akışının düşürülerek, sıcaklık gradyeninin korunması. Isı, doğal olarak yüksek sıcaklıktan, düşük sıcaklığa doğru akar ve direncin en az olduğu yol boyunca en fazla ısı akışı oluşur. Yüksek sıcaklık bölgesinin yanından, düşük sıcaklık bölgesine bir sıcaklık gradyeni oluşur. Büyük alet/araçların birçoğunda yalıtım yer alır. Örneğin, fırınlarda, soğutucularda, dondurucularda ve su ısıtıcılarında. Çoğu halde, yalıtım çevreye olan ısı kaybını engellemeye yarar. Diğer hallerde ise, çevreden gelen ısıya karşı koruma sağlar. Kullanılan malzemelerin ısı iletkenlik sayıları birbirlerinden farklıdır. Ama sadece ısı iletkenlik değeri (λ) 0,065 W/mK değerinin altında olanlar ısı yalıtım malzemesidir. Beklentilere ve amaca göre doğru malzeme kullanıldığından emin olunmalı ve alınan malzemenin yalıtım şartlarına dikkat edilmelidir.

Su İzolasyonu/yalıtımı, bir nesnenin veya yapının su geçirmez veya suya dayanıklı olması, böylece sudan nispeten etkilenmemesi veya belirli koşullar altında su girmesine direnç göstermesi işlemidir. Bu gibi malzemeler ıslak ortamlarda veya belirli derinliklerde su altında kullanılabilir.

İzolasyon/Yalıtım, herhangi bir yalıtım malzemesi kullanılarak, ortamdan dışarı veya dışarıdan ortama olan enerji akışının indirgenmesidir. Yalıtım malzemelerinin (yalıtkan) çeşitli tipleri vardır: Isı akışını indirgemek için, ısıl (termal) yalıtkanlar. Elektrik akışını önlemek için, elektrik yalıtkanlar. Ses dalgalarını indirgemek için, akustik yalıtkanlar. Bir malzeme her anlamda yalıtkan olmayabilir. Örneğin, elmas mükemmel bir elektrik yalıtkanı iken, çok kötü bir ısı yalıtkanıdır. Sentetik haldeki saf elmas, ısıyı bakırdan daha iyi iletir ve oda sıcaklığında bilinen en iyi ısıl iletkenlik katsayısına sahip katı malzemelerden biridir. Yani oda sıcaklığında bilinen en kötü yalıtkanlardan biridir. Isı, doğal olarak yüksek sıcaklıktan, düşük sıcaklığa doğru akar ve direncin en az olduğu yol boyunca en fazla ısı akışı oluşur. Yüksek sıcaklık bölgesinin yanından, düşük sıcaklık bölgesine bir sıcaklık gradyeni oluşur. Isıl yalıtım, sıcaklık gradyeni içinden olan ısı akışını düşürerek, sıcaklık gradyenini korur. Büyük alet/araçların birçoğunda yalıtım yer alır. Örneğin, fırınlarda, soğutucularda, dondurucularda ve su ısıtıcılarında. Çoğu halde, yalıtım çevreye olan ısı kaybını engellemeye yarar. Diğer hallerde ise, çevreden gelen ısıya karşı koruma sağlar.